Fase 6-9 jaar: Beetje spannend
Wat kan je allemaal tegenkomen in deze fase en hoe ondersteun je je kind?
6-9 jaar – beetje spannend
Kinderen spelen op deze leeftijd bij voorkeur met kinderen van hetzelfde geslacht. Ze gaan zich meer gedragen naar hoe zij zien of denken dat kinderen van hun eigen geslacht dat doen. Ook worden ze zich ook steeds bewuster van de mening van anderen en vergelijken zichzelf met anderen of met hoe ze zouden willen zijn. Dat kan zorgen voor onzekerheid. Probeer je kind hierin te begeleiden zodat het echt zichzelf kan zijn en zich mag gedragen zoals je kind dat wil of zoals bij je kind past.
Ouders aan het woord
-
''We zaten in de auto toen mijn 8-jarige vroeg wat beffen was.''
”Ik wist echt niet wat ik moest antwoorden en het leek me eigenlijk ook niet dat hij dat al hoefde te weten. Ik zei dat het een soort van knuffelen was dat volwassenen doen, maar hij voelde ook wel aan dat dat niet de hele waarheid was. Voor ik het wist riep hij: “Alexa, wat is beffen?”. Toen heb ik toch maar snel wat meer uitleg gegeven. Ik heb hem wel gevraagd waarom hij dat wilde weten. Een klasgenootje bleek het op het schoolplein geroepen te hebben, maar hij wist niet wat het betekende.”
-
''Toen mijn kind opeens niet meer wilde dat wij hem bloot zagen, zorgde dat voor veel stress in de ochtenden, want we konden niet meer onze tanden poetsen terwijl hij onder de douche stond.''
”Hij wilde per se alleen in de badkamer en de deur moest op slot. Toen hebben we daar afspraken over gemaakt, want ik wilde zijn grens daarin wel respecteren. Nu poetsen we onze tanden nadat hij gedoucht heeft.”
Als ouder kun je je kind op deze leeftijd:
- informatie geven over verliefdheid, vriendschap en relaties
- informatie geven over het lichaam en de functie van de geslachtsdelen
- vertellen wat geslachtsgemeenschap is
- wensen en grenzen leren aangeven en die van anderen te herkennen en te respecteren
- informatie geven en voorbereiden op veranderingen in het brein en het lichaam tijdens de puberteit
- uitleggen dat volwassenen nooit iets seksueel met kinderen mogen doen en dat als er iets vervelends is gebeurd, je kind bij jou terecht kan
- antwoord geven op vragen die kinderen hebben, en hen ook zelf eens een vraag stellen
- laten weten dat iedereen verschillend is en dat je kind mooi en uniek is
Lichamelijke ontwikkeling
Wees positief over het uiterlijk en de kwaliteiten van je kind. Laat weten hoe mooi en uniek het is. Op deze leeftijd schamen sommige kinderen zich om bloot te zijn waar anderen bij zijn. Dit is oké. Bespreek deze dingen met je kind en zoek samen naar een manier hoe daarmee om te gaan.
Relationele ontwikkeling
Vriendschappen worden intensiever. Kinderen van deze leeftijd kiezen vaker voor vrienden van hetzelfde geslacht. Het andere geslacht wordt vaak als ‘stom’ en ‘kinderachtig’ gezien. Sommige kinderen zijn verliefd en hebben ‘verkering’. In deze relatie is er nauwelijks lichamelijk contact. Vanaf een jaar of 8 ontdekken kinderen steeds meer verschillende kanten van zichzelf en weten ze ook dat iemand andere gevoelens of kwaliteiten kan hebben.
Vragen over seksualiteit
Kinderen zijn zich bewuster van sociale regels. Als ouder krijg je daarom steeds minder mee. Zo gebeurt het aanraken van de eigen geslachtsdelen nu vooral als ze alleen zijn. Probeer wel met je kind in gesprek te blijven en herhaal de dingen die je al eerder hebt gedeeld. Door soms een vraag te stellen aan je kind, zoals waar komen baby’s vandaan of weet je hoe het voelt om verliefd te zijn, merk je wat je kind al wel of nog niet weet.
Benieuwd naar situaties die zich op deze leeftijd kunnen voordoen en hoe je daarmee kunt omgaan?
Meer weten over deze ontwikkelingsfase?
Vraag de brochure aan door te klikken op onderstaande afbeelding: