Zoeken
Ontwikkelingsfases

Fase 6-9 jaar: Beetje spannend

Wat kan je allemaal tegenkomen in deze fase en hoe ondersteun je je kind?

6-9 jaar – beetje spannend

De meeste kinderen op deze leeftijd zijn wel eens verliefd geweest en sommigen hebben verkering. Het verschil tussen vriendschap, verliefdheid en houden van wordt hen steeds duidelijker. Ze spelen op deze leeftijd bij voorkeur met kinderen van hetzelfde geslacht. En gaan zich meer gedragen naar hoe zij zien of denken dat kinderen van hun eigen geslacht zich gedragen. Ze worden zich ook steeds bewuster van de mening van anderen. Vergelijken zichzelf met anderen of met hoe ze zouden willen zijn.

We zaten in de auto toen mijn 8-jarige vroeg wat beffen was.

'Ik wist echt niet wat ik moest antwoorden en het leek me eigenlijk ook niet dat hij dat al hoefde te weten. Ik zei dat het een soort van knuffelen was dat volwassenen doen, maar hij voelde ook wel aan dat dat niet de hele waarheid was. Voor ik het wist riep hij: “Alexa, wat is beffen?”. Toen heb ik toch maar snel wat meer uitleg gegeven. Ik heb hem wel gevraagd waarom hij dat wilde weten. Een klasgenootje bleek het op het schoolplein geroepen te hebben, maar hij wist niet wat het betekende.’

Toen mijn kind opeens niet meer wilde dat wij hem bloot zagen, zorgde dat voor veel stress in de ochtenden, want we konden niet meer onze tanden poetsen terwijl hij onder de douche stond.

'Hij wilde per se alleen in de badkamer en de deur moest op slot. Toen hebben we daar afspraken over gemaakt, want ik wilde zijn grens daarin wel respecteren. Nu poetsen we onze tanden nadat hij gedoucht heeft.’

Als ouder/verzorger kun je je kind op deze leeftijd:

  • Informatie geven over verliefdheid en vriendschap;
  • Informatie geven over het lichaam en de functie van de geslachtsdelen;
  • Wensen en grenzen leren aangeven en die van anderen herkennen en respecteren;
  • Voorbereiden op de veranderingen in de puberteit;
  • Reageren op vragen die kinderen hebben en zelf eens een vraag stellen; 
  • Laten weten dat iedereen verschillend is en dat je kind mooi en uniek is.

Lichamelijke ontwikkeling

Kinderen worden zich steeds bewuster van de mening van anderen en vergelijken zichzelf met anderen of met hoe ze zouden willen zijn. Daardoor kunnen ze onzeker of ontevreden zijn over zichzelf. Probeer ze hierin te begeleiden om ervoor te zorgen dat ze echt zichzelf kunnen zijn, zich uitten en gedragen zoals zij dat willen. Soms gaan ze zich ook meer schamen om bloot te zijn waar anderen bij zijn.

Relationele ontwikkeling

Het aantal vriendschappen neemt toe en vriendschappen worden intensiever. Kinderen van deze leeftijd kiezen steeds vaker voor vrienden van dezelfde sekse. Jongens vinden meisjes vaak ‘stom’ en ‘kinderachtig’, meisjes vinden jongens vaak ‘te wild’ en ‘stoer doen’.

Kinderen kunnen op deze leeftijd beschrijven hoe het voelt om verliefd te zijn. Veel kinderen zijn zelf al eens verliefd geweest. Het verschil tussen vriendschap, verliefdheid en houden van wordt steeds duidelijker. Sommige kinderen hebben ‘verkering’, meestal met iemand uit de klas. Deze relatie bestaat dan vaak uit het bij elkaar staan in de pauze of met een groep vrienden rondhangen. Er is nauwelijks lichamelijk contact (ook geen handen vasthouden of zoenen) en de twee brengen zelden tijd met elkaar door zonder anderen erbij.

(Gender)identiteit

Kinderen worden zich steeds meer bewust van hun eigen identiteit. Stereotiepe ideeën over gender (bijvoorbeeld over wat mannelijk en vrouwelijk is) nemen op deze leeftijd weer wat af. Kinderen weten nu bijvoorbeeld beter dat een jongen ook een jongen kan zijn als hij zich niet volgens de ‘standaard’ genderrol gedraagt, of dat meisjes die stoer zijn en liever buitenspelen en voetballen ook ‘gewoon’ meisjes zijn. 

Vanaf een jaar of 8 ontdekken kinderen steeds meer verschillende kanten van zichzelf en weten ze ook dat iemand andere gevoelens of kwaliteiten kan hebben. 

Vragen over seksualiteit

Op deze leeftijd gaan kinderen steeds meer vragen stellen over seksualiteit. Ze zijn ook nog volop bezig met het ontdekken en leren kennen van hun eigen lichaam en dat van een ander. Ze zijn ook benieuwd naar elkaars geslachtsdelen en bekijken deze soms. Omdat ze zich in deze leeftijdsfase steeds bewuster zijn van de sociale regels zul je hier als volwassene waarschijnlijk niet veel van meekrijgen. Ook het aanraken van de eigen geslachtsdelen gebeurt nu vooral als ze alleen zijn.

Meer weten over deze ontwikkelingsfase?

Vraag de brochure aan door te klikken op onderstaande afbeelding:

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.