Zoeken
Belangrijke thema's seksuele opvoeding

Hoe praat ik met mijn kind over veilig vrijen?

Misschien vind je je kind nog te jong om seks te hebben, of wil je liever dat het geen seks heeft voor het huwelijk. Zelfs dan is het belangrijk om je kind te informeren, zodat het bewuste, gezonde en veilige keuzes kan maken.

Wat geef je je kind mee? 

    • Hoe het seks kan hebben zonder risico op onbedoelde zwangerschap en soa’s. Het is belangrijk dat je kind dit leert voordat het seksueel actief wordt. Anders bestaat de kans dat je kind informatie zoekt op plekken die mogelijk minder betrouwbaar zijn.
    • Dat beide partners verantwoordelijk zijn voor het voorkomen van zwangerschap en soa’s. Dus ook de jongens.

Hoe doe je dat? 

    • Jonge kinderen kunnen zich al afvragen waar baby’s vandaan komen. Je kunt vragen gewoon beantwoorden, waarbij je aansluit bij de leeftijd en ontwikkeling van je kind. 
    • Vertel je kind in ieder geval vóór de puberteit over voortplanting. Zo kun je kinderen van 12 al iets vertellen over veilig vrijen en dat er verschillende manieren zijn om je te beschermen tegen zwangerschap en soa’s. 
    • Praat met je kind over relaties en seksualiteit. Kinderen die niets weten over seks, zijn kwetsbaarder voor geweld en misbruik.
    • Benadruk dat seks fijn hoort te zijn.  Als je kind leert dat seks fijn hoort te zijn, is het beter in staat om ‘nee’ te zeggen tegen iets dat niet goed voelt en een onprettige situatie te beëindigen.
    • Respecteer altijd de grenzen die je kind aangeeft. Misschien wil je puber ineens met de deur op slot douchen of niet meer met je knuffelen. Neem de grenzen en gevoelens van je kind altijd serieus. Het helpt je kind om zich ook in seksuele relaties over de eigen wensen en grenzen uit te durven spreken en het leert de wensen en grenzen van anderen te respecteren.
    • Geef je kind ruimte om een andere mening te hebben dan jij en eigen keuzes te maken. Zo krijgt je kind zelfvertrouwen en wordt het weerbaarder, ook in latere seksuele relaties. Ook zal je kind eerder vragen of gevoelens met je durven delen als het weet dat je daar niet over zal oordelen.
    • Stel eens vragen over wat je kind al weet over seks en veilig vrijen. Je kunt dan beter inschatten welke informatie je kind nog mist. Je kan ook je eigen opvattingen delen en er samen over in gesprek gaan. 

Stel een duidelijke norm 

    • Jongens en meiden zijn samen verantwoordelijk voor het voorkomen van een zwangerschap en soa’s. Bespreek anticonceptie dus ook met je zoon, en niet alleen met je dochter. Om een soa te voorkomen, zijn meiden net zo goed verantwoordelijk voor het regelen van een condoom als jongens.
    • Seks is alleen leuk als je er allebei een goed gevoel bij hebt, en dus als je elkaars wensen en grenzen respecteert.

Geef het goede voorbeeld 

    • Zorg dat je als moeder én als vader zelf op de hoogte bent van verschillende betrouwbare methoden van anticonceptie. Behalve het condoom zijn alle anticonceptiemiddelen voor vrouwen. Wijs je dochter op de anticonceptiekeuzetool. Daar kan ze kijken welke methode voor haar passend zou zijn.
    • Leg niet te veel nadruk op eventuele eigen negatieve ervaringen met anticonceptie. Hoe een anticonceptiemethode bevalt, is heel persoonlijk. De huisarts kan hierbij adviseren. Ook zijn er op sense.info verschillende ervaringsverhalen van leeftijdsgenoten die je kind een beter beeld kunnen geven van de verschillende opties.
ouders met hun kind op de bank. ouders zitten ieder aan een flank van het kind

Verder lezen

Ik vind mijn kind nog te jong om seks te hebben. Hoe ga ik daarmee om?

Leg je kind uit waarom je het nog te jong vindt. Bespreek ook alternatieven: wat mag je kind wel? Het is ook belangrijk om te verkennen wat je kind weet over seks, hoe je zwanger raakt en hoe je een soa kunt oplopen. Verbieden is meestal niet de beste oplossing. Als je kind eraan toe is, bestaat de kans dat die het stiekem gaat doen zonder goede voorbereiding. Je kunt beter vertellen wat je ervan vindt en waarom je dat vindt. Als je kind je standpunt begrijpt, zullen ze het eerder overnemen.  

Wat vertel ik over de eerste keer?

Leg uit dat de eerste keer voor iedereen anders is en dat die meestal niet perfect is. Vaak verloopt het door de zenuwen een beetje rommelig. Vertel je kind dat de eerste keer seks nooit pijn mag doen. De piemel moet daarvoor stijf zijn en een vagina altijd vochtig. Vertel dat het daarom belangrijk is om seks te hebben met iemand die je vertrouwt en leuk vindt. En dat het helpt om het niet gehaast te doen.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.